רוצה להתקבל לאדריכלות בטכניון? בצלאל? אוניברסיטת תל אביב? לא יודע מאיפה להתחיל? איך להגיע מוכן לבחינות הכניסה? המכינה לאדריכלות בקונספט תלווה אותך עד הקבלה.

רוצים לקבל סילבוס מלא? מלאו את המייל שלכם פה וזה ישלח אליכם אוטומטית



    אדריכל או ארכיטקט (בלועזית) עוסק באדריכלות, כלומר בתכנון מבנים, אך גם מתמחה לעתים בתכנון עירוני, אדריכלות נוף ואדריכלות פנים.

    בעבר, האדריכל היה הבנאי הראשי והאחראי הבלעדי לתכנון ובניית הבניין. מאז המאה ה-19 עוסקים האדריכלים בעיקר בתכנון ולא בבנייה וגם תכנון הקונסטרוקציה עבר עם השנים לאחריותם של המהנדסים.

    כיום עוסק האדריכל בתכנון ובעיצוב הבניין, כאשר מהנדס אזרחי אחראי על תכנון הקונסטרוקציה ובדרך כלל אדם שלישי הוא מנהל הבנייה בפועל.

    במקצוע הבנייה מעורבים גורמים ומומחים רבים לכל תחום, כשתפקידו של האדריכל הוא להוביל את מלאכת הבנייה. על האדריכל להכין תכנון אשר מקשר בין דרישותיהם וצורכיהם של המזמין והמשתמשים, נתוני השטח והאקלים וסביבתו של המבנה, תוך הענקת תשומת לב להיבטים של הנדסה, חוק ותקינה. במקביל, כוללת עבודתו של האדריכל, העוסק גם באסתטיקה של הבניין ובהשפעתו על החברה, גם מרכיב אמנותי נרחב, כך שהאדריכל הוא אמן.

    תחומים נוספים שבהם עוסקים אדריכלים הם:

    תכנון עירוני – תחום זה עוסק בעיצובם של יישובים וערים, החל בהגדרת ייעודם של אזורים בחוק ועד עריכת תכניות בינוי מפורטות למבנה השכונה, הרחוב ואף הנחיות לעיצוב הבית. אדריכל בעל תואר שני בתכנון ערים יכול לעסוק בזה באופן רשמי.

    עיצוב פנים – תחום העוסק בתכנון ובשינוי חללים פנימיים במבנים והוא חלק מהכשרתו של האדריכל. במבנים רבים, בפרט במבני ציבור, מעצב האדריכל את כל מרכיבי המבנה, כולל את כל מרכיבי חללי הפנים. לעתים, אדריכל מתמחה בתחום זה ועוסק רק בו, ולעתים פועלים בתחום זה מעצבי פנים שזו הכשרתם. אדריכלות נוף – תחום שעוסק בתכנון של שטחים פתוחים כגון גנים, כיכרות, טיילות וכדומה. תחום זה, אשר בו עוסקים בעיקר אדריכלי נוף שהוכשרו למקצוע זה, כולל תכנון ועיצוב של חללים פתוחים ולא של מבנים.

    על האדריכל לשלוט בשדות ידע נרחבים: תורת הבנייה, הנדסה, תכונות חומרים, חשמל, סניטציה, אמנות ועיצוב – בעבר ובזמננו, היסטוריה, היבטים ארגונומיים, פסיכולוגיים, חברתיים, תרבותיים, אקלים המבנה, תנועה, נוף וצמחייה וכיוצא בזה.

    רב תחומיות זו ייחודית למקצוע האדריכל, שכן בעוד רוב בעלי המקצועות בני זמננו מתמחים בתחום ידע אחד וצר יותר ויותר עם חלוף השנים, דווקא נדרש מן האדריכל להעשיר את מקור הידע, להפכו לבין-תחומי, וכן מתפקידיו להוביל צוות בעלי מקצוע מתחומים שונים ומגוונים ולהתייחס לשדות ידע של המדעים המדויקים, כלכלה וחברה.

    *חשוב לדעת שלימודי אדריכלות כוללים שעות לימוד רבות של לימודי הנדסה ושרטוט נרחבים, פיסיקה ושאר יסודות תכנוניים המחויבים למקצוע זה.

    בארץ ניתן ללמוד את מקצוע האדריכלות לתואר ראשון במוסדות הבאים:

    • הטכניון – מכון טכנולוגי לישראל שבחיפה
    • אוניברסיטת תל אביב
    • אקדמיה בצלאל בירושלים
    • האקדמיה לעיצוב ולחינוך ויצו חיפה
    • אוניברסיטת אריאל
    • בשנקר קיימים לימודי הנדסאי אדריכלות בלבד